hetnatuurpodium

Finovens, de natuurlijk warmtebron

Finovens, ook wel finkachels is een accumulerende houtkachel. Een finoven creëert op een natuurlijke wijze veel warmte in huis. Deze ovens hebben een hoog rendement en zijn zeer geschikt in goed geïsoleerde huizen of lage energiewoningen. Zeker in tijden waarin gas en elektriciteitsprijzen de pan uit reizen is de finkachel een goed alternatief voor het verwarmen van uw huis. De oven is meestal gebouwd uit leemstenen. Ze behalen een hoog rendement omdat er een volledige verbranding plaatsvindt. Daardoor stoten ze ook weinig schadelijke stoffen uit.

Hoe werkt een finkachel?

Wanneer de oven in werking wordt gesteld stijgt het gas op vanuit de vuurkamer om vervolgens naar de wervelkamer of bakoven te stromen. De rookgassen stromen weer helemaal naar beneden de tegenstroomkanalen in, om via de schoorsteen naar buiten te stromen. De omliggende stenen slaat de warme van het vuur op en straalt daarna urenlang stralingswarmte uit. Een verbranding van 2 uur zorgt voor 12 tot 24 uur aan stralingswarmte. Van de verbrandingswarmte blijft maar liefst 92% in de kachel opgeslagen. Dat betekent dat slechts 8% via de schoorsteen verdwijnt. Alle voordelen op een rij:

  • Creëert op een natuurlijke wijze veel warmte in huis
  • Hoog rendement
  • Zowel als hoofdverwarming als bijverwarming geschikt
  • Uniek in afwerking & design
  • Bespaar op uw energierekening
  • Maximaal warmterendement

Elke kachel is uniek

Het principe finoven is afkomstig uit Scandinavië. Zij zetten deze kachels in om in een barre winter een betrouwbare warmtebron te hebben. Met Tigchelkachels haalt u een fijne en aangename stralingswarmte in huis. Daarnaast zijn alle kachels uniek. U bepaalt namelijk zelf waar de kachel komt en hoe groot deze is. Een massakachel is duur in aanschaf. Maar u beleeft er veel plezier aan. Daarnaast bespaart u een hoop kosten op uw energierekening. Schakel voor het plaatsen een bouwkunde adviseur in, een kachel kan tot wel 4 ton wegen. Niet elke constructie is hiervoor geschikt.

Waar kan ik een finoven kopen?

Ecobouwen is een bedrijf dat Tigchel warmtekachels aanbiedt. Er zijn verschillende kleuren, modellen en doe-het-zelfpakketten beschikbaar. De prijs is afhankelijk van de opties die u toe wilt voegen aan de kachel.