hetnatuurpodium

De voordelen van een krachtvoerbox voor koeien

Een krachtvoerbox wordt ook wel een feedstation walk-through genoemd. Dit is een krachtvoerbox die inspringt op het natuurlijke gedrag van de koe, doordat de koe de box aan de voorzijde kan verlaten. Dat de koe de krachtvoerbox aan de voorzijde weer kan verlaten, brengt een hoop voordelen met zich mee. Benieuwd naar de voordelen van de manier waarop deze krachtvoerbox ontworpen is door goed opgeleide engineers? Lees dan verder.

Voorwaarts het station verlaten

Doordat de koe de krachtvoerbox aan de voorzijde verlaat, worden stress en verwondingen voorkomen. Bij veel voerstations moeten koeien het station achterwaarts weer verlaten, waardoor er regelmatig door andere koeien op in gebeukt wordt. Het mogelijke gevolg? Beschadigingen aan de poten en uiers. Wanneer de koe het voedstation aan de voorzijde verlaat, hoeft het niet te draaien en kan het zich verdedigen, waardoor de koe meer rust en minder stress ervaart.

De voordelen van een krachtvoerbox:

  • Voorkomt in- en uitlopen door meerdere koeien tegelijkertijd
  • Voorkomt stress en verwondingen
  • Draagt bij aan geoptimaliseerd koeverkeer
  • Nieuwe T’port

Hoe werkt het precies?

Nu u weet wat de voordelen zijn, bent u waarschijnlijk benieuwd naar hoe het werkt. De koe wordt meteen herkend wanneer het de krachtvoerbox binnen komt. Heeft ze nog recht op voer? Zo ja, dan sluiten de voorste en achterste poort en kan ontvangt ze haar brok. Op deze manier kan ze veilig en in rust haar brokken opeten. Zodra ze klaar is met eten, gaan de hekken open. Doordat het achterste hek heel langzaam sluit, kan ze langzaam het krachtvoerstation verlaten. Meer weten over de voordelen? Neem dan gerust een kijkje op de website van Hanskamp en lees meer over de mogelijkheden.