hetnatuurpodium

Tuinafval, wat kan je ermee?

Als je een prachtige achtertuin hebt waar veel groen in te vinden is, dan moet de tuin regelmatig onderhouden worden. Hierbij kun je denken aan het maaien van gras, het snoeien van bomen en struiken, maar ook aan het verwijderen van onkruid. Tijdens het onderhouden van je tuin, zul je erg veel tuinafval produceren. Je wilt dit natuurlijk niet in de tuin laten liggen en daarom is het handig om te weten wat je hiermee kunt doen. 

Tuinafval afvoeren met Renewi 

Voor mensen met een grote tuin is het verstandig om te kiezen voor een vuilcontainer huren van Renewi. Je kunt hier namelijk grote hoeveelheden tuinafval in kwijt en Renewi zorgt ervoor dat het tuinafval regelmatig opgehaald wordt. Tuinafval kan niet gerecycled worden en dat heeft ermee te maken dat het biologisch is. Gelukkig worden er wel andere producten van je verzamelde tuinafval gemaakt. Hierbij kun je denken aan stoom, elektriciteit en warmte. Hiervoor zijn speciale biomassacentrales gebouwd in Nederland. Hier wordt al het biologisch afval omgezet in energie. 

Maak er compost van 

Mensen die veel groen in hun tuin hebben, weten dat het van groot belang is dat de planten, bomen en struiken de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Veel mensen gebruiken daarom regelmatig kunstmest, maar wist je wel dat tuinafval ook veel voedingsstoffen bevat? Het zou dus erg zonde zijn als je daar niets mee doet. Daarom kun je het beste een compostbak aanschaffen en daar al het tuinafval in bewaren. Je tuinafval wordt dan langzamerhand omgezet naar compost en hier kun je nieuwe planten mee voeden. 

Breng het naar de milieustraat 

Mocht je een kleine tuin hebben met erg weinig groen, dan heeft het natuurlijk weinig zin om een container van Renewi te huren. Gelukkig is hier een andere oplossing voor en dat is het wegbrengen van al het tuinafval naar een milieustraat. In elke gemeente is wel een milieustraat te vinden en dat is natuurlijk erg fijn. Daarnaast kun je tuinafval vaak gratis storten en dat is ook mooi meegenomen. Toch zijn er sommige milieustraten te vinden die wel een eigen bijdrage eisen, maar dit zijn milieustraten van commerciële partijen. Een milieustraat brengt dit, net zoals een verwerkingsbedrijf zoals Renewi, vervolgens ook naar een biomassacentrale zodat het omgezet wordt in energie.