hetnatuurpodium

Bijenkast voor het houden van bijen

Natuurliefhebbers ontdekken steeds meer de charme van het bijenhouden. Na het volgen van een beginnerscursus of het lezen van een goed handboek ben je in staat om op de juiste wijze een bijenvolk te verzorgen en wordt het tijd voor de aanschaf van een bijenkast. Bijen leven in de natuur in nesten in boomholtes, die een inhoud hebben van 45 liter. Ook voor een kast is deze inhoud minimaal vereist. We vertellen hier meer over de mogelijkheden van imkerkasten.

Een droge imkerkast die praktisch is in gebruik

Bijen vinden het prettig als je niet te veel in de kast werkt. De bijenkast moet dus praktisch te gebruiken zijn door de imker, die de raten eenvoudig moet kunnen pakken. Voor de bijen moet de kast vooral een droge plek vormen. De bodem is de basis en heeft een vliegopening. Op de bodem plaats je een broedkamer of meerdere broedkamers, waar de koningin de eitjes legt. Op de broedkamer staan honingkamers voor de opslag van de honingvoorraad. Een dekplank en dak geven bescherming tegen de regen. Er zijn kant-en-klare kasten die gericht zijn op het oogsten van honing en kasten die meer geschikt zijn als je bijen houdt voor natuurbehoud.

Houten en kunststof bijenkasten

Een houten bijenkast ziet er natuurlijker uit, maar ook kunststof kasten vormen een uitstekende plek voor de bijen om eitjes te leggen en honing op te slaan. Kunststof is lichter van gewicht, goedkoper en meestal van recyclebaar materiaal gemaakt. Als je liever een houten kast hebt, dan kan je kiezen voor red cedarhout, een houtsoort die weerbestendig is en niet per se geverfd hoeft te worden. Vurenhout moet je wel behandelen en onderhouden. De voordelen van kunststof zijn dat het weerbestendig is en een goede isolatiewaarde heeft.

De expertise van een professionele imkerij

Heb je behoefte aan advies bij de aanschaf van een bijenkast of wil je meer weten over het kiezen van een goede plek? Een van de vakhandels met bijenkasten in alle soorten en maten is Het Honingmagazijn. Deze imkerij met winkel heeft veel stapelkasten die je desgewenst kan uitbreiden. Als je bijenvolk groeit en de hoeveelheid honing toeneemt, dan creëer je gemakkelijk meer ruimte met losse onderdelen. De imkerij, gevestigd in Epe en Rhenen, verkoopt ook bijenvolken en biedt cursussen voor beginners en gevorderden. Ten slotte kan je er terecht voor alle soorten honing en bijenproducten.